دانشمندان به ساخت واکسن های گیاهی روی آوردند

دانشمندان به ساخت واکسن های گیاهی روی آوردند به گزارش رمز من به تازگی دو دانشمند از کشورهای آمریکا و کانادا در یک مطالعه درباره روش ساخت واکسن های گیاهی گفته اند و هدفشان از این کار را هم کاهش هزینه ها و در دسترس بودن درمانی مناسب برای همه افراد مطرح کرده اند.


به گزارش رمز من به نقل از ایسنا و به نقل از دیلی میل، "هیوگز فاستر بوندو"(Hugues Fausther-Bovendo) از آمریکا و "گری کوبینجر"(Gary Kobinger) از کانادا در مطالعه اخیرشان به استفاده از روش "زراعت مولکولی"(molecular farming) اشاره کرده اند. در این روش دی. ان. ای که پروتئین به وجود می آورد در داخل سلول گیاهی قرار داده می شود. سپس سلول گیاه هم برای تولید واکسن به یک عصاره تبدیل می شود. این روش بسیار ارزان تر از روش های فعلی است چونکه دانشمندان برای رسیدن به نتیجه دلخواه خود فقط به آب، نور و خاک نیاز دارند.
کشاورزی/ زراعت مولکولی برای نخستین بار در سال ۱۹۸۶ بعنوان جایگزینی برای فرآوری زیستی عنوان شد چونکه در آن زمان همه دانشمندان به یک مکانی مانند گلخانه احتیاج داشتند که بسیار ارزان تر از تجهیزات بیوراکتور باشد. این روش در مرحله ۳ آزمایشات بالینی واکسن"CoVLP"(واکسن کووید-۱۹) و واکسن آنفلوآنزا که هر دو به صورت خوراکی مصرف می شوند، موفقیت آمیز بوده است.
رآکتور زیستی یا واکنش گاه زیستی گونه ای از راکتورهای شیمیایی است که در آن واکنش های زیستی شبیه سازی می شوند.
عمل آوری زیستی یا فرآوری زیستی گونه ای از تولید یا فناوری زیستی است که از سامانه های زیستی برای تولید مواد زیستی مهم و زیست مولکول ها برای کاربرد در داروها، فرآوری غذا و نوشیدنی و کاربردهای صنعتی استفاده می نمایند.
این دو محقق در مقاله ای که به تازگی در مجله ساینس(Science) انتشار یافته، گفتند: انتظار می رود این واکسن های گیاهی ضد ویروس آنفلوآنزا و کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ نخستین پروتئین های درمانی باشند که در گیاهان جهت استفاده انسان تولید می شوند. آنزیم گلوکوسربروزیداز(glucocerebrosidase) که بعنوان یک داروی پروتئینی تزریقی به نام "تالیگلوسراز آلفا" (taliglucerase alfa) برای درمان بیماری گوشه (Gaucher's disease) استفاده می شود، طی فرآیند کشت سلولی هویج تولید می شود.
بیماری گوشه جز بیماری های ذخیره ای لیزوزومال(از دسته لیپیدوز) است. این بیماری ژنتیکی اتوزومال مغلوب می باشد.
با عنایت به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماری(CDC) رایج ترین روش ساخت واکسن آنفلوآنزا استفاده از فرایند تولید بر مبنای تخم مرغ است و این روشی است که بیشتر از ۷۰ سال است که مورد استفاده قرار گرفته است.
در این روش ویروس های انتخاب شده برای تولید واکسن به تخم مرغ های بارور شده تزریق می شوند و چند روز فرآیند برتخم نشینی انجام می شود تا ویروس ها بتوانند تکثیر شوند. سپس مایع حاوی ویروس از تخم مرغ ها استخراج شده و برای ایجاد واکسن تزریقی استفاده می شود.
این دو محقق در مطالعه خود نه تنها به هزینه های روش سنتی هم اشاره کردند بلکه گفتند پروتئین های گیاهی به این علت که میتوان آنها را به صورت خوراکی مصرف کرد، پاسخ ایمنی قوی تری را عرضه می دهند.
در ادامه این دو محقق به نتایج آزمایشات بالینی واکسن های گیاهی و سنتی برای درمان اشریشیا کلی، ویروس هپاتیت B، ویروس هاری و نوروویروس که بین سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۴ شیوع پیدا کرده بود، پرداختند.
محققان گفتند: در این آزمایشات نسبت افراد واکسینه شده در مقابل هدف مورد نظر که پاسخ ایمنی بوجود آورده بودند در مقابل افرادی که طی آزمایشات بالینی واکسن های استاندارد از راه تزریق داخل وریدی به آنها زده شده بود، کمتر بودند. تولید پروتئین های نوترکیب ساخته شده در گیاهان از آن زمان به صورت قابل توجهی بالا رفته که این مورد نشان دهنده آن است که واکسن های خوراکی جدید ساخته شده از گیاهان می توانند پاسخ های ایمنی معناداری ایجاد کنند.
به قول محققان از آنجائیکه درمان های گیاهی به پردازش کمی احتیاج دارند، ازاین رو ارزان تر هستند و فرآیند تولید آنها هم سریع تر است. به قول محققان هم اکنون واکسن های خوراکی درحال توسعه هستند.
واکسن های گیاهی خوراکی جدید در مقایسه با واکسن های خوراکی که چندین دهه پیش آزمایش شده و پاسخ های ایمنی ضعیفی را بوجود آورده بودند، می توانند پاسخ های ایمنی قوی تری را ایجاد کنند.
"مدیکاگو"(Medicago)، یک شرکت زیست دارویی مستقر در کانادا در آوریل ۲۰۲۱ اعلام نمود که آزمایش دو دوز واکسن کووید-۱۹ جدیدشان را که در آن از درختچه تنباکو برای تولید ذرات شبه ویروس استفاده شده، شروع کرده اند. ذرات شبه ویروس مشابه ویروس ها با ساختارهای چند پروتئینی هستند اما از آنجائیکه فاقد مواد ژنتیکی اند، غیر عفونی هستند و طی این فرآیند به خاک اضافه شده و با رشد گیاه جذب آن می شوند.
عملکرد این نوع واکسن ها با واکسن های کووید-۱۹ تایید شده توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده جهت استفاده اضطراری متفاوت می باشد. آنها واکسن ها پروتئین میخ مانند خارج از ویروس را مورد هدف قرار می دهند و این واکسن ها هم شکل ویروس کرونا را تقلید کرده تا سیستم ایمنی بدن آنرا تشخیص داده و واکنش ایمنی ایجاد نماید.



1400/05/23
22:00:31
5.0 / 5
181
تگهای خبر: تولید , دانشمند , شركت , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲
رمز من - Ramzeman
ramzeman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت رمز من محفوظ است

رمز من

فناوری اطلاعات و امنیت